Целта на настоящото изследване е да оцени влиянието на температурните режими на хладилно съхранение върху микроструктурата на кашкавал от краве мляко. Опитните проби кашкавал са съхранявани в продължение на дванадесет месеца при четири различни температурни режима – в охладено състояние при 4,0±1,0 °С, в охладено състояние при 1,0±1,0 °С, в подмразено състояние при -7,5±0,5 оС и в замразено състояние при -18,0±1,0 °С. Проследени са измененията в микроструктурата на кашкавала, посредством изготвянето на микроскопски препарати на 3-ти, 6-ти, 9-ти и 12-ти месец от процеса на хладилно съхранение. Установено е, че до 6-тия месец от съхранението микроструктурата на пробите кашкавал, съхранявани в подмразено състояние не се различава съществено от тази на пробите, съхранявани в охладено състояние. В края на процеса на съхранение в подмразените проби кашкавал се наблюдават по-големи разкъсвания в сиренната матрица в сравнение с охладения кашкавал. Най-съществени изменения в микроструктурата съпроводени със значителни разкъсвания на протеиновата матрица, се наблюдават при пробите кашкавал съхранявани в замразено състояние.